Prevencija Bolesti

Prevencija bolesti slatkovodnih akvarijumskih ribica 

   Prevencija se ogleda u pravljenju i održavanju adekvatnog staništa, transportu i puštanju novih ribica u akvarijum.
Prevencija po pitanju staništa se odnosi na održavanje kvaliteta vode u samom akvarijumu i sistema za filtraciju. Prvi znaci promena se odnose na zamućenost vode, pa voda dobija beličastu ili zelenu boju. Treba napomenuti da svi panjevi u vodi boje vodu u močvarno braon boju i u teoriji blago obaraju PH vode.
   Zamućena voda ukazuje na mnogo toga: preterivanje u hranjenju riba, loš kvalitet hrane, previše riba ili promene u mediju filtera, pre svega usled pomeranja nakon pranja. Kada voda dobija beličastu boju treba obustaviti hranjenje na dan ili dva i zameniti deo vode, maksimalno do 30%. Zelena boja ukazuje na povećanu koncetraciju algi u akvarijumu, a uzrok toga je prevše svetlosti. Svaki vid svetlosti pospešuje rast flore, a samim tim i algi. Akvarijum ne treba izlagati sunčevoj svetlosti, a akvarijumska rasveta ne bi trebalo da radi u proseku preko 8 sati dnvno. Problem zelene vode se uspešno rešava UV sterilizacijum. Postoje i hemijska sredstva u tu svrhu i preporuka je koristiti ih samo ukoliko problem nije moguće rešiti prirodnim putem. Tada proverite sistem za filtraciju, da li isti ostavruje dovoljan protok i smanjite broj radnih sati rasvete, a ukoliko nemate prirodnih biljaka nemojte je paliti 2-3 dana. Veoma je važno imati u akvarijumu ribice koje se hrane algom kako bi se ceo biološki proces nesmetano odvijao bez intervencija sa strane.
Prilikom transporta ribica najbitniji faktor pre svega u zimskim mesecima je održavanje temperature i na to treba posebno obratiti pažnju.
   Ribice pre puštanja u akvarijum treba prilagoditi novom okruženju i na taj način maksimalno umanjiti stres, a samim tim moguću pojavu raznih vrsta bolesti. Kod prilagodjavanja ribica novom okruženju najbitnije je izjednačiti temperaturu vode u kesi sa ribicama i temperaturu akvarijumske vode. To se postiže jednostavnim ubacivanjem kese u akvarijum koju je potrebno tako ostaviti 15-20 minuta. Sledeći korak se ogleda u prilagođavanju ribe na hemijski sastav vaše vode. Sadržaj kese zato treba izručiti u čistu posudu i dodati do 50% vaše akvarijumske vode i sačekati 5 do 10 minuta u uslovima sobne temperature. Nakon ovog koraka ribice su spremne za novo stanište i premeštate ih iz posude u akvarijum uz pomoć mrežice, a vodu iz posude nipošto ne sipajte u akvarijum već je bacite.

2019  Prodaja Akvarijuma | Akvarijum na zidu | Plazma Akvarijum   office@aquatanks.rs 064/